Zoetwaterlande grote sfeerfoto HERO image

BLOG

Het laatste nieuws over Woonwijk Zoetwaterlande

#3
22/04/2021

Woonwijk Zoetwaterlande schenkt meubilair aan het lokaal bestuur van De Panne

schenking meubilair

Vorige week schonken we een volledige huisraad aan het lokaal bestuur van De Panne. “De meubelen stonden een tijdlang in een modelappartement, maar zijn voor de rest nagenoeg nagelnieuw”, vertelt Peter Balcaen, bouwheer van Woonwijk Zoetwaterlande.
“In principe gingen we de meubelstukken gebruiken voor een ander project. Tot we plots vernamen dat het gemeentebestuur op zoek was naar huisraad.”

Burgemeester Bram Degrieck nam de mooie meubelstukken dankbaar in ontvangst. “Deze mooie gift zal goed aangewend worden”, beloofde hij. “Ons Sociaal Huis zal er haar woning voor noodopvang mee inrichten. Mensen die in die woning verzeilen, zitten op een of andere manier tijdelijk in een benarde situatie. Dankzij deze mooie meubelen zullen ze toch een knus thuisgevoel krijgen tijdens hun opvang. Merci voor dit gulle gebaar!”

Op de foto herken je links burgemeester Bram Degrieck (De Panne) en bouwheer Peter Balcaen (Woonwijk Zoetwaterlande).

#2
10/04/2021

Een verlaagd BTW-tarief:
hoeveel scheelt dat in jouw portemonnee?

verlaagd btw tarief

Wie een BEN-woning koopt in Woonwijk Zoetwaterlande, komt in aanmerking voor een verlaagd BTW-tarief. Dan betaal je maar 6% BTW, in de plaats van 21%. Maar wat betekent dat nu concreet? Met andere woorden: hoeveel centen spaar je uit met deze overheidsmaatregel?

Eerst even dit: het verlaagde BTW-tarief is een tijdelijke coronamaatregel. Orderboekjes van aannemers lopen leeg en door de BTW te verlagen wil de overheid de bouwsector nieuwe stimulansen geven. En daar profiteer jij, als koper, eigenlijk nog het meeste van. Want 6% BTW in de plaats van 21%: dat scheelt echt wel veel in de portemonnee.

34.000 à 50.000 euro verschil
Even een simulatie. De BEN-woning op lot 13 van de eerste fase kost 285.000 euro. Het BTW-verschil op de constructiewaarde bedraagt maar liefst 34.200 euro. Denk eens na hoe lang het duurt voor je dergelijke som uitspaart. Wel: in dit geval krijg je het eigenlijk cadeau. Merci, Vadertje Staat.

Nog straffer. De BEN-woning op lot 7 komt op 415.000 euro. Dit is meteen ook de duurste woning. Daar maakt is het BTW-verschil maar liefst 50.720 euro. Als je elke maand 500 euro opzij legt, dan heb je dit bedrag na dik 4 jaar bijeengespaard.

Sla je slag… nu!
Op vandaag kan niemand zeggen of de overheid deze gunstmaatregel zal verlengen. Alles hangt af van hoe de economie zal evolueren. Ons advies is dus glashelder en rechtuit: twijfel niet langer. Dit is hét moment om je slag te slaan. Je kan lenen tegen een zeer voordelige rente, je geniet van een verlaagd BTW-tarief én je bespaart nog op allerlei andere grote en kleine domeinen (zie onze vorige blogpost hier).

Voorwaarden
Belangrijk om weten is dat je wel nog aan enkele voorwaarden moet voldoen om te genieten van het verlaagde BTW-tarief. Zo moet het huis dat je aankoopt je enige eigendom zijn. Bovendien is het de bedoeling dat je er je domicilie neemt en dat je er minstens 5 jaar woont.

#1
30/03/2021

Woonwijk Zoetwaterlande maakt wonen betaalbaar en wel om deze 5 duidelijke redenen

jong gezin

Kwalitatief en betaalbaar wonen: met deze baseline werd de geboorte van Woonwijk Zoetwaterlande aangekondigd. Vooral het woord ‘betaalbaar’ gooit hoge ogen, zeker in een regio waar vastgoedprijzen de pan uitswingen. Maar wat maakt deze nieuwe woonwijk dan zo betaalbaar? We doen het je bondig uit de doeken.

1. Prijs-kwaliteit
De vraag naar haalbare huisprijzen is groot aan de Westkust. Vooral jonge gezinnen geraken moeilijk aan de bak. Het was dus van meet af aan een bewuste optie van de bouwheer om een scherpe verhouding tussen prijs en kwaliteit te hanteren. En dat is aardig gelukt, zonder in te boeten aan kwaliteit en… met een schitterende ligging, vlakbij het water.

2. Verlaagd btw-tarief
Ook Vadertje Staat helpt een handje. Nog tot eind 2022 kan je genieten van een verlaagd btw-tarief. Je betaalt dus niet de gebruikelijke 21% op de totaalsom, maar 6%. Dat scheelt een flinke slok op de borrel. Let wel: om hiervoor in aanmerking te komen, moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet het huis dat je aankoopt je enige eigendom zijn. Bovendien is het de bedoeling dat je er je domicilie neemt en dat je er minstens 5 jaar woont.

3. Bijna Energie Neutraal
In Woonwijk Zoetwaterlande komen enkel BEN-woningen. BEN staat voor “Bijna Energie Neutraal”. Je woning voldoet dus met overschot  aan hele strenge isolatie- en EPC-normen. Tel daarbij nog een regenwaterput en zonnepanelen. Al deze maatregelen resulteren in een lage energiefactuur. En dat voordeel draag je een leven lang mee.

4. Korting op je onroerende voorheffing
Een BEN-woning heeft wel meer voordelen. Zo krijg je gedurende vijf jaar nog een stevige korting op je onroerende voorheffing. Hoeveel die korting zal bedragen, hangt af van de EPC-waarde die elke woning zal toegekend krijgen.

5. Voordelige energielening
Wanneer je een BEN-woning aankoopt, dan kan je mogelijks ook aanspraak maken op een renteloze Energielening van de Vlaamse overheid. Maar hieraan zijn wel enkele voorwaarden verbonden, zoals een maximaal jaarlijks inkomen en dergelijke. Maar het loont de moeite om het zaakje te onderzoeken.

Hoe betaalbaar is betaalbaar?
Kortom: betaalbaar wonen aan de Westkust, het kan wel degelijk. Maar hoe betaalbaar is betaalbaar? Wel: een BEN-woning met 3 slaapkamers en 2 badkamers kan al vanaf 285.000 euro, exclusief aankoopkosten. Dat is betaalbaar.