Zoetwaterlande grote sfeerfoto HERO image

BLOG

Het laatste nieuws over Woonwijk Zoetwaterlande

#1
30/03/2021

Woonwijk Zoetwaterlande maakt wonen betaalbaar en wel om deze 5 duidelijke redenen

jong gezin

Kwalitatief en betaalbaar wonen: met deze baseline werd de geboorte van Woonwijk Zoetwaterlande aangekondigd. Vooral het woord ‘betaalbaar’ gooit hoge ogen, zeker in een regio waar vastgoedprijzen de pan uitswingen. Maar wat maakt deze nieuwe woonwijk dan zo betaalbaar? We doen het je bondig uit de doeken.

1. Prijs-kwaliteit
De vraag naar haalbare huisprijzen is groot aan de Westkust. Vooral jonge gezinnen geraken moeilijk aan de bak. Het was dus van meet af aan een bewuste optie van de bouwheer om een scherpe verhouding tussen prijs en kwaliteit te hanteren. En dat is aardig gelukt, zonder in te boeten aan kwaliteit en… met een schitterende ligging, vlakbij het water.

2. Verlaagd btw-tarief
Ook Vadertje Staat helpt een handje. Nog tot eind 2022 kan je genieten van een verlaagd btw-tarief. Je betaalt dus niet de gebruikelijke 21% op de totaalsom, maar 6%. Dat scheelt een flinke slok op de borrel. Let wel: om hiervoor in aanmerking te komen, moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet het huis dat je aankoopt je enige eigendom zijn. Bovendien is het de bedoeling dat je er je domicilie neemt en dat je er minstens 5 jaar woont.

3. Bijna Energie Neutraal
In Woonwijk Zoetwaterlande komen enkel BEN-woningen. BEN staat voor “Bijna Energie Neutraal”. Je woning voldoet dus met overschot  aan hele strenge isolatie- en EPC-normen. Tel daarbij nog een regenwaterput en zonnepanelen. Al deze maatregelen resulteren in een lage energiefactuur. En dat voordeel draag je een leven lang mee.

4. Korting op je onroerende voorheffing
Een BEN-woning heeft wel meer voordelen. Zo krijg je gedurende vijf jaar nog een stevige korting op je onroerende voorheffing. Hoeveel die korting zal bedragen, hangt af van de EPC-waarde die elke woning zal toegekend krijgen.

5. Voordelige energielening
Wanneer je een BEN-woning aankoopt, dan kan je mogelijks ook aanspraak maken op een renteloze Energielening van de Vlaamse overheid. Maar hieraan zijn wel enkele voorwaarden verbonden, zoals een maximaal jaarlijks inkomen en dergelijke. Maar het loont de moeite om het zaakje te onderzoeken.

Hoe betaalbaar is betaalbaar?
Kortom: betaalbaar wonen aan de Westkust, het kan wel degelijk. Maar hoe betaalbaar is betaalbaar? Wel: een BEN-woning met 3 slaapkamers en 2 badkamers kan al vanaf 285.000 euro, exclusief aankoopkosten. Dat is betaalbaar.